Χειροποιητα φουλαρια απο μεταξι Σουφλιου. Οι Ανεμώνες, τα κιτρινα και μωβ λουλούδια του Σόρογκα χρωμάτισαν το ολολευκο του μεταξιου σε μοναδικα κι αριθμημένα έργα τέχνης που τυλίγονται απαλά γυρω απο το λαιμό!
Από την Οικοτεχνία Μεταξωτών Σουφλίου Μπουρουλίτη που επεξεργάζεται με μεράκι και παράγει χειροποίητα καλλιτεχνήματα από μετάξι, για περισσότερα από 40 χρόνια!
Σουφλί και Μετάξι
Το Σουφλί είναι κωμόπολη που απέχει 67 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη . βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λόφου του Αη Λιά, που είναι ένα από τα τελευταία υψώματα της Ροδόπης. Η σχέση του με το μετάξι και τη σηροτροφία ξεκινά από τον 19ο αιώνα Το Σουφλί μετατρέπεται σε ακμαίο αστικό κέντρο. Στις αρχές του 20ου ιδρύθηκαν τα εργοστάσια επεξεργασίας μετάξης, των αδελφών Αζαρία και Πάπο (1903) που απασχολούσε περίπου 150 άτομα, των αδελφών Μποχώρ και Ελιέζερ Τζίβρε (1920) -Εβραίοι έμποροι κουκουλιών από το Διδυμότειχο-, του Π. Χατζησάββα
Η ιστορία του μεταξιού
Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων Σύμφωνα με τον μύθο, την τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα ανακάλυψε συμπτωματικά η αυτοκράτειρα Σι-Λινγκ-Τσι το 2690 πΧ. στην Κίνα κι από τότε άρχισε η ανάπτυξη της μεταξουργίας.
Η Τέχνη έμεινε μυστική για 20 περίπου αιώνες. Οποιοσδήποτε αποκάλυπτε τα μυστικά της σηροτροφίας αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου. Επιτρεπόταν μόνο η εξαγωγή κατεργασμένων νημάτων και υφασμάτων. Η Ιαπωνία, οι Ινδίες και η Περσία ήταν κέντρα εμπορίας του εξαγόμενου μεταξιού.
Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.) το μεταξωτό ύφασμα έγινε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.
Από το 100 π.Χ., οι Κινέζοι έμποροι άρχισαν να εξάγουν μετάξι στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Στα ρωμαϊκά χρόνια συνεχίστηκαν οι εισαγωγές κατεργασμένης και ακατέργαστης σινικής κλωστής και έτοιμων υφασμάτων. Οι πηγές μαρτυρούν ότι την περίοδο αυτή το μετάξι είχε τεράστια αξία, ίση με αυτήν των πολύτιμων λίθων και του χρυσού.
Στην Ευρώπη εισάχθηκε για πρώτη φορά στο Βυζάντιο στα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού, όπου δύο καλόγεροι, γυρνώντας από μια ιεραποστολική περιοδεία στην Κίνα το 554 μ.Χ., έφεραν μαζί τους κουκούλια μέταξας κρυμμένα στα ραβδιά τους,
Πώς γίνεται το μετάξι;
Εννιά στάδια απαιτούνται για να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή ένα μεταξωτό ύφασμα: από την εκκόλαψη, μέχρι την εκτροφή, το κλάδωμα – ξεκλάδωμα, την απόπνιξη, την αναπίνηση και στη συνέχεια την ύφανση, τη βαφή, το φινίρισμα, την τυποβαφή.
Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα (σηροτροφία), είναι το πιο επώδυνο στάδιο επί του συνόλου.
Ο χώρος που απαιτείται για ένα κουτί μεταξόσπορου (20.000 αυγά) είναι περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα. Ο μεταξοσκώληκας εκτρέφεται σε περιβάλλον με θερμοκρασία 22 έως 25 βαθμούς Κελσίου, υγρασία 85% περίπου, καλό αερισμό και λίγο φωτισμό.
Μοναδική τροφή για τον μεταξοσκώληκα είναι τα μουρόφυλλα. Αυτά περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς και το νερό που χρειάζονται οι μεταξοσκώληκες.
Κάποτε η προετοιμασία του νήματος για να περάσει στην ύφανση, ήταν σχεδόν αποκλειστικά δουλειά των γυναικών. Για να υφάνει περίπου 2,5 μέτρα μεταξωτό ύφασμα, η υφάντρια έπρεπε να εργαστεί 7-8 ώρες.
Ιδιότητες του μεταξιού
Το μετάξι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που παράγεται από ένα ζωικό οργανισμό, χωρίς κανένα απολύτως χημικό.
Ιδιότητες: Είναι εξαιρετικα απαλό και δεν ερεθίζει το δέρμα .Το μετάξι παραμένει στεγνό ακόμα και αν έχει απορροφήσει το 30% του βάρους του σε νερό, γι’ αυτό και έχει πολύ καλή συμπεριφορά στον ανθρώπινο ιδρώτα.
Είναι Αντιαλλεργικό και ιδιαίτερα μονωτικό κι έτσι τα μεταξωτά ρούχα είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι.
Φύλαξη
Το μετάξι είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από έναν ζωικό οργανισμό. Πρέπει λοιπόν, να είναι ελεύθερο να αναπνέει κατά την αποθήκευση του. Αποφύγετε να το αποθηκεύσετε μαζί με την συσκευασία του.