Μάρμαρο και Ελλάδα: Μια σχέση χιλιετιών
Η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της Ελλάδας, από τους προϊστορικούς χρόνους(5000πχ με την κατασκευή κάποιων πολύ σπάνιων μαρμάρινων χρηστικών αντικειμένων, όπως μικρά αγγεία και δοχεία), μέχρι σήμερα, παράγοντας τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της γλυπτικής και αρχιτεκτονικής όλων των εποχών. Στο πέρασμα των αιώνων δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο υλικό με τόσες χαρισματικές ιδιότητες,.
Η ουσιαστική όμως σχέση του ανθρώπου με το μάρμαρο αρχίζει βασικά στην πρώιμη εποχή του χαλκού (γύρω στο 3000 π. Χ.) στα Κυκλαδίτικα νησιά του Αιγαίου. Το άσπρο μάρμαρο που λαμπίριζε στο Κυκλαδίτικο τοπίο, τράβηξε ίσως την προσοχή του ανθρώπου που κατοίκησε τους τόπους αυτούς στην πρώιμη Κυκλαδική Εποχή. Η Νάξος και η Πάρος, νησιά γεμάτα μάρμαρο, γέννησαν το κυκλαδικό πολιτισμό και την μοναδική γλυπτική του μαρμάρου, της τέχνης που διαδόθηκε γρήγορα στην Αττική, την Θάσο, και αλλού.
Η ανάγκη για μεγάλους και ενιαίους όγκους μαρμάρου αυτή την περίοδο δημιούργησε τα πρώτα οργανωμένα μαρμάρινα λατομεία. Τα υπολείμματα των λατομείων αυτών μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και σήμερα σε διάφορες θέσεις στην Ελλάδα.
Έλληνες γλύπτες της αρχαιότητας συνέδεσαν το όνομα τους με αυτό του ελληνικού μαρμάρου: Φειδίας, Ικτίνος, Πραξιτέλης, Πολύκλειτος , Λύσιππος, έμειναν στην ιστορία, γιατί συνδέθηκαν με τα σημαντικότερα μαρμάρινα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Ο Όρος «Μάρμαρο»
Στα αρχαία ελληνικά ο όρος μάρμαρος λίθος χρησιμοποιόταν για να δηλώσει τον λαμπερό λίθο, αυτόν που οι αρχαίοι Έλληνες περιέγραφαν με τη φράση «πας λίθος εμπεριέχων απαστράπτοντας κρυστάλλους». Το μάρμαρο, είναι πέτρωμα που έχει δημιουργηθεί από τη μεταμόρφωση ασβεστόλιθων ή δολομιτών, που έχουν αποκρυσταλλωθεί με γεωλογικές διεργασίες.
Το Μάρμαρο Θάσου
Το μάρμαρο Θάσου είναι γνωστό παγκοσμίως -όπως και όλα τα ελληνικά μάρμαρα- για την ποιότητά του και την λευκότητά του. Μάρμαρο αρκετά σκληρό και καθαρό, που παρέχει μεγαλύτερη αντανάκλαση του ηλιακού φωτός συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο λευκό μάρμαρο παγκοσμίως. Η παραγωγή στο νησί άρχισε στις αρχές του 7ου αιώνα από Πάριους αποίκους που έφτασαν στο νησι για να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της Θάσου όπως το μάρμαρο καθώς και του χρυσού και της ξυλείας . Εκτός από την ίδρυση λατομείων μαρμάρου, δημιούργησαν τη φημισμένη αρχαία Σχολή Γλυπτικής, η οποία παρήγαγε πολλά από τα αγάλματα, τις ζωφόρους και τις επιτύμβιες στήλες που μπορει κάποιος να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Σταδιακά η Θάσος έγινε εξαγωγέας μαρμάρου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία. Στην παραλία της Αλυκής, μπορεί κα΄ποιος να δει το μισοβυθισμένο πλέον, αρχαίο λατομείο κοντά στην παραλία
Ιδιότητες
Λιτό, απέριττο, και καθαρό, το μάρμαρο είναι το μόνο πέτρωμα που έχει την ιδιότητα, να λαμπυρίζουν οι κρύσταλλοί του στο φως, είναι άσπρο, έχει διαφάνεια και είναι λιγότερο σκληρό από άλλα πετρώματα ώστε να σμιλεύεται.